Türkiye Maden-İş Sendikası Yatağan ve Havalisi Şube Başkanı Süleyman Girgin, Güney Ege Linyit İşletmesi Müessesi (GELİ) tesislerinin birçok gencin ekmek kapısı olacağını söyledi.
Türkiye Maden-İş Sendikası Yatağan ve Havalisi Şube Başkanı Süleyman Girgin gazetecilere yaptığı açıklamada, GELİ Tesislerinin Yatağan ve Milas bölgesinde yeni yatırım projeleri hazırlandığını belirterek, “Bu projeler tamamlandığında ve hayata geçirildiğinde Yatağan Termik Santrali’nin ömrü 25 yıla çıkacaktır.
Milas bölgesinde hazırlanmakta olan proje de sonuçlandığında yeni makine parklarının alınması da gündeme gelecektir. Bunlar, Yatağan´da yer altı ocaklarının açılması Milas´ta ise çok geniş bir alanda kömür çıkarılması çalışmalarıdır” dedi.
Yeni projelerin 2010 yılı içinde netleşmesini beklediklerini ifade eden Girgin, “Yatağan Termik Santralini besleyen Eskihisar, Tınaz ve Bağyaka ocaklarımızda 2010 yılı başı itibari ile yaklaşık 50 milyon ton üretilebilir açık ocak rezervi kalmıştır. Bu miktar Santralin 12 yıllık kömür ihtiyacını karşılamaya yetmektedir. Ancak, Turgut yer altı rezervleri 65 milyon ton civarında olup bu rezervler sadece kapalı işletme ile üretilebilecek durumdadır” diye konuştu.
Girgin, Kemerköy ve Yeniköy Termik santrallerini beslemek amacıyla Milas´taki rezervler Müessesesince 224 milyon ton rezerv projelendirildiğini anlatarak şöyle konuştu:
“Bu projeye dayanarak yıllık 9 milyon ton kömürü açık işletmeyle üretmek üzere yüksek kapasiteli makine parkı araştırılmasına başlanacaktır. Hem Yatağan hem Milas´taki bu projelerin uygulanmasıyla, hem Termik Santrallerinin ömrü artacak hem de bölgemizdeki insanlar için iş imkanı doğacaktır. Yeni yatırımlarla, bu yatırımlara yönelik personel alımına gidilmesi gerekecektir. Kamu kurumlarının işçi ihtiyacına yönelik her yıl Bakanlar Kurulunca çıkarılan işçi alımıyla ilgili yönetmeliğe göre, yeni bir yatırım yapıldığında işçi alımı kısıtlaması uygulanmıyor”
Girgin, Müessesenin faaliyet gösterdiği alanlarda bozulan doğal yapıyı ıslah etmek amacıyla yaklaşık 20 yıldır tabiatı yeniden kazanma projelerinin yürütüldüğüne işaret ederek, bu güne kadar 666 hektar alanın düzenlenmesi yapılarak toplam 1 milyon 400 bin adet çeşitli cinste ağaç dikildiğini belirtti.