ŞANLI ZAFERİN 100. YILI

20.03.2015

Dünya tarihinin değiştiği zafer olarak kayıtlara geçen  ,Türk ulusunun bağımsızlığını korumak için ne gibi fedakarlıklar yapabileceğinin en güzel örneklerinden biri olan 18 Mart Şehitleri Anma Günü 100. Yıl dönümünde ülke genelinde olduğu gibi Milas’ta da düzenlenen törenlerle kutlanıldı. İlk olarak Milas Şehir Mezarlığı’ndaki Şehit mezarlığına çelenk bırakıldı. İlçe Müftüsü’nün kuran okunmasının ardından yapılan dualarla ilk etap tamamlandı.

Atapark’ta düzenlenen ikinci bölüm kutlamaları çerçevesinde Atatürk Heykeli önüne Milas Kaymakamlığı, Milas Garnizon Komutanlığı, Milas Belediye Başkanlığı ve şahit aileleri çelenkleri bırakıldı.

Düzenlenen törene; Muğla Milletvekili Tolga Çandar, Milas Kaymakamı Fuat Gürel, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Milas Cumhuriyet Başsavcısı Bilal Gümüş, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütleri temsilcileri, daire amirleri, askeri personel ve vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Üsteğmen Volkan Siguran yaptı.

Üsteğmen Siguran, yaptığı konuşmasında şunları söyledi:

“Bu gün milletin birlik ve beraberliği için canlarını hiçe sayarak koşan kahraman askerleri, vatandaşların can ve mallarını sağlamak için şehit düşen polislerimizi, diplomatlarımızı, öğretmenlerimizi ve diğer kamu görevlerimizi anıyoruz.

Bu gün şehitlerimizin kaybından dolayı duyduğumuz hüznün yanında bir ulusun var küllerinden doğarak var oluşa başladığı Çanakkale Deniz Zaferi’nin haklı gururunu yaşıyoruz. Çanakkale Türküsünde; “Ölmeden mezara koydular beni geçliğim eyvah” diyen o günün genç nesli, yurdunu işgal etmek isteyenlere karşı tarihin en haklı savaşını vermiş ve haklı bir gurura ulaşmışlardır. Aziz şehitlerimizi bizlere her zaman guru kaynağı olmaya devam edeceksiniz. Aziz şehitlerimizi rahmet ve saygıyla anıyor, hayatta olan gazilerimize ve ailelerine de şükranlarımızı sunuyoruz” dedi.

Buradaki etkinliğin sona ermesinin ardından kutlamalar Milas İmam hatip Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan ve Milas Belediyesi Düğün ve Toplantı Salonu’ndaki etkinlikle devam etti.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasın ardından başlayan etkinliğin açılış konuşmasını Milas Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü İsmail Arslan tarafından yapıldı. Bu konuşman ardından Şehitler Günü nedeniyle ilk, Orta ve Liseler arasında gerçekleştirilen resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye girenlere ödülleri verildi.

Şehitlerden Mektup Var” konulu kompozisyon yarışmasında 1. Olan Sabahattin Akyüz Fen Lisesi öğrencisi Şevval Yağmur Altunsoy’a, 2. Olan Dr.Mete Ersoy Anadolu Lisesi öğrencisi Yasin Ekinci’ye ve 3. Olan Milas İmam Hatip Anadolu Lisesi öğrencisi Eda Göçer’e ödülleri Milas Kaymakamı Fuat Gürel tarafından;

Orta Okullar arası “Toprak uğrunda ölen varsa vatandır” konulu şiir yarışmasında 1. Olan Merkez orta Okulu öğrencisi Erşan Olyatmaz’a, 2. Cumhuriyet Ortaokulundan Dilek Menteş’e ve 3. Olan Merkez Ortaokulundan Sevinç Çulha’ya Milas Garnizon Komutanı Hava Silah Sistem Albay Hasan Hüseyin Kanbur;

İlköğretim okulları arasında düzenlenen “Şehitlik ve Vatan” konulu resim yarışmasında 1. olan Fatih İlkokulu Öğrencisi Elanaz Pınar’a, 2. Olan Menteşe İlkokulu’ndan Buse Nur Beylik’e ve 3. Olan Dr. Mete Ersoy İlkokulu öğrencisi Miray Gizci’ye Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat tarafından ödülleri verildi.

Etkinlik okul öğrencileri tarafından şiirlerin okunmasının ardından sahnelenen Oratoryo ve tiyatronun ardından müzik dinletisiyle sona erdi.

Şehitler günüyle ilgili ilçedeki diğer etkinlik ise Milas Garnizon Komutanlığı Kartal Gazinosu’ndaki şehit ve gazi yakınları onuruna verilen yemekti.

Etkinlikler Milas Belediyesi Kültür ve Sosyal işler Müdürlüğü tarafından düzenlenen Milas Toplantı ve Düğün salonunda saat 20:00 da başlayacak   Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Bodrum Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne sanatları Bölümü Oyunculuk 2. Sınıf Öğrencilerinin sahneye koyacakları “Dayandık Dayanmaktayız” adlı tiyatro oyunuyla sona erecek.