ÇÖLLÜOĞLU KOMİSYONU 2. TOPLANTISINI YAPTI

25.04.2015


 Resteraosyon çalışması tamamlanan  Çöllüoğlu hanı içerisinde bulunan dükkanların hangi amaç ile kullanılacağına dair Komisyon çalışmaları devam ediyor.

Milas Belediyesi Ek Hizmet binası toplantı salonun da Saat 10.00’da başlayan toplantıya Komisyon üyelerinin Faik Karagöz, Murat Yazar,Zeliha Arpazlı,Ayşegül Güneş Semerci,Gülşen Gökce, Milas Meslek Yüksek Okul Müdürü Prf.Dr.Muzaffer Demir.Yard. Doç.Dr.Gülüzar Çelebilik ve Öğretim Üyesi Ünal Dereli’nin yanı sıra Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Reşit Özer ve Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Celal Devrim katıldı.
Toplantı öncesi 15 Nisanda yapılan ve Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat’ında katıldığı ÇEKÜL toplantısı hakkında Komisyon üyelerine KUDEB yetkilisi İ.Ernur Öztekin tarafından  bilgi verildi.
Milas’ın Kültürel mirasını koruma çalışmalarının görüşüldüğü toplantının çok faydalı geçtiğini,Milas için yapmayı düşündükleri çalışmaların ÇEKÜL üyelerince heyecanla karşılandığını anlatan Öztekin şunları söyledi;
Milas antik Karya’nın ilk başkenti ve Orta Çağ’da Menteşe Beyliğinin de başkentidir.
27 arkeolojik alanı kapsayan zengin mir mirasa sahip olan kentte Mylasa,Euromos,Labranda,İasos,Lagina,Stratoniceia,Beçin kalesi,Sunuri,Halikarnassos,Bargilya önemli tarihi alanlar arasında yer almaktadır.Milas’ta yapılan kazı çalışmalarında 8 tarihi katmana rastlandı.Güllük ve Ören kıyı ve doğa turizmini barındırması bakımından önemli yerleşimlerimiz. Biz aslında Milas olarak Turizme hazırız sadece bir yerden başlamamız gerekiyor.Bu anlamda Baltalı kapı,Uzunyuva,Çöllüoğlu Hanı,Arasta,Hacıilyas Meydanı,Gümüşkesen Anıtı ve Baltalı Kapı güzergahlarında bir kültür yolu çalışmasını başlattık.Bu projemiz ÇEKÜL üyeleri tarafından heyecanla karşılandı.Biz bu projeyi hayata geçirdiğimiz taktirde kalabalık Turist grupları Milas’a gelmek için hazır bekliyor.Bu projenin ilk ayağı olan Çöllüoğlu hanının işleve geçmesi gerekiyor.Amacımız Çöllüoğlu hanından başlayacak alış veriş ticaretini Arastaya oradan da kent merkezine yaymaktır.Bu anlamda Han içerisindeki dükkanların nasıl kullanılacağına dair karar vermemiz gerekiyor” dedi
Oda Başkanları Reşit Özer ve Celal Devrim’in düşüncelerini sunduğu toplantıda genel olarak Han’ın Unutulmaya yüz tutmuş ,otantik ürünler,bakırcı,kuyumcu,ressam,heykel traş,semerciler,elişi ürünleri gibi yöresel ürünlerin satışının yapılacağı  dükkanlardan oluşması ve bu dükkanları işin erbabı ustalara verilmesi konusunda fikir birliği sağlandı.
Ayrıca Çöllüoğlu hanının Sabahtan başlayarak akşama kadar yaşayan bir mekan olarak değerlendirilmesi,özelliklede yöresel yemeklerin yenebileceği bir restaurantın muhakkak açılması genel düşünceler arasında yer aldı.
Toplantıda konuşulan diğer bir konu ise Milas’ın Turizm yapısı oldu.
Milasın kültürel anlamda çok zenginliklere sahip olduğu ancak bunun farkında olunmadığı Turizm acısından gerekli payın alınamadığı Milas olarak Turizm yapılaşmasının sıfırdan başlanması gerektiği görüşüldü.Bu anlamda yapılması düşünülen Baltalı kapıdan başlayacak olan  Kültür yolunun bunun için tarihi bir fırsat olacağının altı çizildi.
Toplantıda Ticaret ve Sanayi Odası,,Esnaf ve Sanatkarlar Odası ,Milas Meslek Yüksek Okul Müdürlüğü ve Türsab tarafından birer rapor hazırlanarak Hanın ne şekilde kullanılmasının uygun olacağını Komisyon üyelerine sunulması kararlaştırıldı.
Komisyon 29 Nisan Çarşamba günü tekrar toplanacak.