2. ZEYTİN HASAT ŞENLİĞİ BAŞLADI

21.11.2015


 2.ZEYTİN HASAT ŞENLİĞİ BAŞLADI

Milas Kaymakamlığı, Milas Belediye Başkanlığı, Milas Ticaret ve Sanayi Odası, Milas Sıtkı Koçman MYO, Milas Ziraat Odası, Gıda Tarım ve Hayvancılık Milas İlçe Müdürlüğü ve TARİŞ Milas Zeytin-Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi başta olmak üzere çok sayıda kişi, kurum ve kuruluşun destek ve katkılarıyla Milas Zeytin Hasat Şenliği’nin ikincisi gerçekleştirildi…
Ege’nin en önemli zeytin ve zeytinyağı merkezleri arasında bulunan ama uzun yıllardır ‘hak ettiği yere bir türlü gelemeyen’ Milas’ta, ilki geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen Milas Zeytin Hasat Şenliği’nin ikincisi bugün (21.11.2015) saat 10’da Şenlik Yürüyüşü ile başladı.
Milas ekonomisi için büyük önem taşıyan, sofralarımızın vazgeçilmez tadı zeytin ve zeytinyağını ulusal ve uluslararası alanlarda tanıtmak için düzenlenen Milas Zeytin Hasat Şenliği’nin Milas Belediyesi Hizmet Binası önünden başlayan kortej yürüyüşü saat 10.30’da Atapark’ta sona erdi.
Atapark’taki etkinlik ise MİFAD Halk Oyunları Topluluğu’nun gösterisi ile başladı.
Saygı duruşunda bulunulması ve istiklal marşımızın seslendirilmesinin ardından program açılış konuşmalarıyla devam etti.
Zeytin, emeğin, üretmenin, bolluğun, huzurun, barışın simgesi…
İlk olarak kürsüye gelen Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, zeytinin Milas halkı için çalışmayı, emeği, üretmeyi, bolluğu, huzuru, barışı simgelediğini belirterek, “Bütün bu duyguları aynı anda yaşamanın hazzını ve huzurunu şuanda taşıyoruz. Bu organizasyonun arkasında çok güzel bir birliktelik var. Yerel yönetimler ve sivil toplum örgütleri Milas için en iyisini en güzelini yapmaya çalışıyor. Şenliğimizin bazı temel unsurları var. Bunlardan biri geçmiş tarihte bölgenin başkenti olan Milas’ın tanıtımını yapmak. Milas’ı yeniden bölgenin en önemli şehirleri arasında yer almasını sağlamalıyız. İkinci unsurumuz ise zeytin. Zeytin bu toprakların en değerli ürünleri arasında yer alıyor. Zeytin Milas’ın en önemli markalarından. Bu markanın tanıtımı için bu tür organizasyonlara ihtiyaç var” dedi.
400 bin aile geçimini sağlıyor…
Başkan Tokat’ın ardından kürsüye Gıda Tarım ve Hayvancılık Muğla İl Müdürü Nazif Ekici davet edildi.
Zeytinin öneminin, zeytinin değerinin, zeytinle ilgili bilgilerin ancak şenlik gibi etkinliklerle daha rahat dile getirilebildiğini ifade eden İl Müdürü Ekici, “Bu tür etkinlikler sayesinde zeytine olan ilgi daha da artacaktır. Bütün dünyaya zeytinin değerini anlatmaya çalışacağız. Dünya zeytin yetiştiriciliğine bakıldığında yaklaşık olarak %98’lik bir kısmının Akdeniz havzasında, geriye kalan kısmın ise Latin Amerika ve diğer ülkelerde bulunduğunu görüyoruz. En önemli üreticiler İspanya, İtalya, Yunanistan, Tunus, Suriye ve Türkiye’dir. Türkiye’de yılda ortalama 220 bin ton zeytinyağı üretimi yapılmakta. 400 bin Türk ailesi geçimini zeytin ve zeytinyağı üretiminden sağlamakta. Türkiye’de toplam zeytin ağacı sayısı 111 milyon 331 bin 278. Bunun kayıtlı olan 8 milyon 912 bin adedi Milas’ta” dedi.
Amaç duyarlılık oluşturmaya çalışmak…
Son konuşmacı olarak söz alan Milas Kaymakamı Fuat Gürel, katılımcılara teşekkür ederek, “İki gün sürecek olan zeytin hasat şenliği etkinliği içerisinde değişik faaliyetler bulunmakta. Bu faaliyetlerdeki maksadımız, ilçemiz zeytinciliğinin ülke zeytinciliği içerisinde hak ettiği yere kavuşmasını sağlamak, bölgemiz zeytinciliğinin içinde bulunduğu sıkıntıları tespit ederek, çözüm önerileri geliştirmek, zeytinin yetiştirilmesinden, hasadına, bahçelerden fabrikalara, nakliyesine, fabrikalarda sıkılmasından, zeytinyağının saklanmasına ve pazarlanmasına kadar bir çok konu ile ilgili eğitimler verip, farkındalıklar oluşturmaktır. Aynı zamanda insanımızda zeytinyağı kullanımının artırılması ile ilgili duyarlılık oluşturmaya çalışmaktır” dedi.
Kaymakam Gürel’in şenliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere ve katılanlara teşekkür etmesinin ardından program, şenlik alanında açılan stantların ziyaret edilmesiyle devam etti.
Sergi açılışı ve panel…
Şenlik programı kapsamında saat 13’te Milas Belediyesi Toplantı ve Düğün Salonu giriş bölümünde Kişisel Sergi açılışı da gerçekleştirildi.
Yrd. Doç. Dr. Gülüzar Çelebik’in “Yeşil Mucize: Zeytin”, Öğr. Gör. Canan Kork Çifci’nin “ Asırlık İksir”, Öğr. Gör. Evrim Çoban’ın “Barış”, Öğr. Gör. Sinan Şiveroğlu’nun “Bereket” adlandırmalarıyla yer verdikleri serginin açılışının ardından yine Milas Belediye Toplantı ve Düğün Salonu’nda “Organik Zeytin – Zeytinyağı Üretimi ve Pazarlama Stratejileri” konulu bir panel düzenlendi.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Milas Meslek Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Yardımcı Doçent Doktor Mehmet Günlük’ün oturum başkanlığını yaptığı panele konuşmacı olarak Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi – ETO (Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği) Onursal Başkanı Prof. Dr. Uygun Aksoy, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi, Zeytinyağı Uzmanı Ümmühan Tibet, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Milas Meslek Yüksek Okulu Öğretim Üyesi, Zeytincilik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Figen Çukur, Marmara Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. T. Sabri Erdil katıldı.
Zeytinyağı kalite yarışması…
Panelin ardından saat 15’te ise Milas Belediye Toplantı ve Düğün Salonu’nda “Zeytinyağı Kalite” yarışması düzenlendi.
Saat 16’da ise 2. Milas Zeytin Hasat Şenliği dolayısıyla lise öğrencileri arasında düzenlenen şiir, kompozisyon ve resim yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. İlk gün etkinlikleri ödül töreni ile sona erdi.