KADINA KARŞI ŞİDDET KONUŞULDU

01.02.2016

Milas Kent Konseyi Kadın Meclisi tarafından Milas Belediyesi Toplantı ve Düğün Salonunda “Kadına Karşı Şiddet” adlı konferans düzenlendi.

Konuşmacılığını Muğla Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü Menteşe Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’nde  Psikolog olarak görev yapan ,aynı zamanda Menteşe Kent Konseyi Kadın Meclisi üyesi olan Semra Karaağaçlı’nın yaptığı  konferansa;  Milas Belediye Başkan Yardımcısı Zeynep Mat,Bakkallar Odası Başkanı Özay Sabancı,Ziraat Odası Başkanı İsmail Atçı,Milas Belediyesi Meclis Üyeleri İlknur Öner,Kasım Özkan,Chp Kadın Kolları Başkanı Berrin Naz ve Yönetim Kurulu Üyeleri,Mhp Kadın Kolları Başkanı Ayşe Tavaslı ve Yönetim Kurulu Üyeleri,Milas Kent Konseyi Başkanı Mehmet Günlük,Mahalle Muhtarları ve Kadınlar kakıtıldılar.
Açılış Konuşmasını yapan Milas Kent Konseyi Başkanı Mehmet Günlük; “Konferansımıza hoş geldiniz.Kadın Meclisimizin yaptığı çalışmaları yakından takip ediyoruz.Bugün burada Kadına Karşı Şiddet adlı konferans düzenlenmesini üzücü buluyorum.Aslında bizlerin kadınlarımızı daha güzel yerlere oturtan konularla bir araya gelmemiz gerekir.Sizlere ve değerli konuşmacımıza  katılımınız için teşekkür ediyorum”dedi
Kadın Meclisi Başkanı Pembe Sarı’da katılımcılara ve konuşmacı Semra Karaağaçlı’ya teşekkür etti.
Konuşmaların ardından kürsüye gelen  Psikolog Karaağaçlı : Kadına yönelik şiddetin yaygın bir toplumsal sorun olduğu, evrensel olarak bütün dünyada her yerde, her yaş grubunda görülebilen bir insan hakkı ihlali olduğu tespitinde bulundu.
Aile için şiddetin daha çok eşe yönelik ve erkeğin kadına uyguladığı şiddet biçiminde meydana geldiğini belirten Karaağaçlı: “Sorun mahrem olarak algılanması nedeniyle konuyla ilgili yapılan çalışmalar hala sınırlı sayıda kalıyor. Kadına yönelik şiddetin toplumun tüm kesimleri tarafından daha iyi irdelenmesi, anlaşılması ve çözüm için çalışmaların yapılmasının önemlidir. Ayrıca Milas’ta kadına yönelik şiddet fazla görülüyor. Buraya da bir şube müdürlüğünün, acil olarak açılarak risk haritasının çıkartılması gerekiyor” dedi.
Karaağaçlı, şiddetin kökeninin binlerce yıl öncesine dayandığına değinerek: “ Kadına yönelik şiddet sadece günümüzde değil, kökeni bundan 3 bin yıl öncesine kadar dayanıyor. Şiddet olgusunun ortaya çıkışı insanlık tarihiyle paralellik gösteriyor. Ortaçağ’da ise kadına karşı yapılan şiddette bir sınır bulunmuyor. Arkeologların yaptığı araştırmaya göre, eski çağlarda erkeklerin kemiklerinde yüzde 9 oranında kırılma görünürken bu oran kadınlarda yüzde 30-50 arasında değişiyor. Kadına karşı şiddetin suç sayılması ise 1883 yılında ilk defa suç sayılarak ortaya atıldı. Ülkemizde bu durum ise ‘kızını dövmeyen dizini döver’ sözüyle adeta belgeleniyor. Bu durum ülkemizde 1950’den sonra ortaya çıktı. Son 50 yıldır aile ve kadına karşı yönelik şiddet kamuoyuna mal ediliyor” ifadelerini kullandı.
Şiddetin sadece fiziksel olmadığını söyleyen Karaağaçlı: “Şiddet sadece fiziksel saldırılardan ibaret değildir. Şiddetin dört türü vardır. Psikolojik, fiziksel, ekonomik, cinsel olarak uygulanıyor. Günümüzde yasalarla kadın, şiddete karşı korunuyor. Siz de kadınlara her alanda destek olun” dedikten sonra konferans sona erdi.
Konferans sonrası Milas Belediye Başkan Yardımcısı Zeynep Mat Karaağaçlı’ya teşekkür ederek çiçek ve plaket verdi.