ASIL MİRAS YEDİ SİZSİNİZ

03.10.2018


 “Asıl mirasyedi sizsiniz!”

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, yerel basında hakkında çıkan iddialar ile ilgili basın açıklamasında bulundu. “Büyükşehir olduktan sonra muafiyet kapsamına giren kırsal mahallelerden vergi alamıyoruz, kaynaklarımız azaldı. Bu durumdan dolayı mal satışından ve borçlanmaktan başka çaremiz yok” diyen Başkan Tokat, AK Parti Milas İlçe Başkanı Fahri Acar’ın “Mirasyediler gibi Milas’ı sattınız” açıklamasına karşı “Asıl mirasyedi sizsiniz” dedi.
 
CHP Milas İlçe Teşkilatı binasında gerçekleştirilen toplantıda, basın mensupları ve partililer ile bir araya gelen Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, hakkında çıkan iddialara açıklık getirdi.
Geçtiğimiz günlerde; AK Parti İlçe Danışma Toplantısı’nda açıklama yapan AK Parti Milas İlçe Başkanı Fahri Acar’ın iddialarını cevaplayan Başkan Tokat, sert söylemlerde bulundu.
Başkan Tokat’ın açıklamalarının öncesinde, CHP Milas İlçe Başkanı Hüseyin Çöllüoğlu gündeme ve yerel seçim süreçleriyle ilgili konuşma gerçekleştirdi.
“YEREL SEÇİMLERDEN MUTLAK GALİBİYETLE ÇIKACAĞIZ”
CHP Milas İlçe Başkanı Hüseyin Çöllüoğlu; 2019 yerel seçimleri sürecine girildiğini hatırlattığı konuşmasında, Başkan Tokat hakkında yapılan iddiaları da sert bir şekilde eleştirdi.
Başkan Çöllüoğlu, Milas’ın tercihinin yine CHP olacağını ifade ederek şunları kaydetti: “Partimiz, yeni bir seçim dönemine girmiştir. CHP, 31 Mart 2019 tarihinde yapılacak olan yerel seçimlerle ilgili takvimini başlattı. 1 Ekim Pazartesi günü Belediye Başkanlığı ve Belediye Meclis Üyeliği aday adaylığı başvuruları başladı. Bu tarih, 19 Ekim 2018’de sona erecektir. Eğer, CHP İl ve İlçe Yönetimlerinde görev almış arkadaşlarımız varsa, bu arkadaşlarımız aday olmak isterse 12 Ekim 2018 tarihine kadar görevlerinden istifa etmeleri gerekiyor. Şimdiden, başvuruda bulunacak olan aday adayı arkadaşlarıma başarılar diliyorum. CHP açısından süreç başlamıştır. Ayrıca son bir toplantıda, bir partinin ilçe başkanının Milas Belediyesi hakkında yapmış olduğu bazı asılsız söylentilere cevap verme gereği duyduk. Bu nedenle, Milas Belediyesi Başkanı ve ben bazı açıklamalarda bulunacağız. Söz konusu partinin, sayın ilçe başkanı mevcut belediyenin hayal edemeyeceği hizmet sunacağını söylemişler açıklamalarında. Biz bunların iktidarlıklarını biliyoruz. Hayal edemediğimiz soygunların ve hayal edemediğimiz yolsuzlukları yapan ne yazık ki bu iktidardır. Ülkemiz tam bir ekonomik çıkmazdadır. Bunu pembe tablolarla süslemek istiyorlar. Döviz artışı değil, aslında ekonomi bozukluğudur. Ekonomik yetersizliğin göstergesidir. Döviz artışı, evlerimize giren ürünlerimizin fiyatına artmasına neden oldu. Ekonomik dengesizliği bildikleri için planlanan seçimlerden önce, erken seçime gidildi. Bu durum gizlenmeye çalışıldı. Bütün ilçe belediyeleri, elindeki kaynakların alınmasının ardından zorlanmaya başladı. Kim isterdi ki mahallenin mülkünü satma gereği duysun? Hizmet üretmek için bankalara kredi için başvursun. Kendi kaynaklarını, yasal zorunlulukla Büyükşehir’e aktararak zorlanmak istesin. Partimizin düşüncesi olarak; sosyal demokrat olduğumuzu, mal sattığımızı söylemektedirler. Evet, biz al sattık ama kendi köylümüze verdik. Onlar gibi Amerikan emperyalistlere, uluslar arası sermayeye açmadık ülkemizi. McKinsey’e ülkeyi gelin yönetin demedik. Ülkemiz artık bir başkanla, damat arasındaki hayalin peşinde kaldı. İsrailli şirket olan McKinsey’e ülkenin denetimini teslim ettiler. Üretmeyen ekonomi, dışa bağlı ekonomi olduk. Bunları görmezden gelemeyiz. Milas Belediyesinin başarıları, gittiğimiz köylerde görüyoruz. Balçık olan yollarda, parkeler yapıldı. Bu mucizeler görülmüyor mu? Hiç şüphe yok ki 2019 seçimlerinde mutlak galibiyetle çıkacağız.”  
Başkan Çöllüoğlu’nun konuşmasının ardından Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, hakkında ileri sürülen iddialara cevap verdi.
“Siyasetin, kara propaganda ile değil temiz yapılmasını ve halkı doğru bilgilendirmenin önemli olduğunu  ifade eden Başkan Tokat, şunları kaydetti: “Geçenlerde yapılan AK Parti Danışma Kurulu toplantısında, Milas Belediyesi ve şahsımla ilgili değerlendirmelere bir yanıt vermek istiyorum. Öncelikle şunu belirtmem gerekiyor, bizim siyasal konumumuz ve anlayışımız tamamen hep savunma üzerinedir. Sürekli birileri bize karşı ithamlarda bulunuyor, biz de bunlara cevap veriyoruz. Herhangi bir kişiye şahsım adına bugüne kadar bana cevap verme zorunda bırakıcı hiçbir açıklama ve yaklaşımım olmamıştır. Polemik yaratmak benim işim değildir. Ama her şeye de sessiz kalmak, bizden beklenmesin. Çünkü ben şahsım bir yana, Milas Belediyesini temsil ediyorum. Milas Belediyesi hepimizin kurumudur. Bugün ben yönetiyorum, yarın başkası yönetir. Ama belediye, hepimizin yuvasıdır. Bu açıdan yine bir savunma durumundayım. Siyaset yapıyoruz evet ama hepimiz toplumu doğru bilgilendirmek durumundayız. Genç olmayı, heyecanlı olmayı ve umutlu olmayı anlıyorum ve takdir ediyorum ve bunu da her defasında görüşmelerimizde söylüyorum ve hissettiriyorum. Ama yüz yüze baktığımız insanların, toplumda birbirimizi tanıdığımız insanların siyaset gömleğini giyince, böylesine kişiliklerini değiştirmelerini, usullerini değiştirmelerini, tarzlarını değiştirmelerini bir türlü anlamıyorum. Siyaset bu değildir, Türkiye bu siyaset anlayışlarından çok kaybetti. İnsanları yanıltmaya, çarpıtmaya gerçekleri görmezden gelmeye kimsenin hakkı yoktur. Toplumun doğru bilgilendirilmesi adına bazı şeyleri sizlerle yeniden paylaşma amacı doğdu. Bu polemik yaratmak değildir.”
“YA SATACAĞIZ YA BORÇLANACAĞIZ”
Muğla’nın Büyükşehir Belediyesi olmasının ardından kaynaklarının azaldığını, vergi muafiyetinin olduğunu hatırlatan Başkan Tokat; “6360 Sayılı Yasa’nın ilçe belediyeleri açısından, özellikle bizim gibi kırsalı çok geniş, köyü çok fazla olan ilçe açısından hele getirdiği 5 yıllık vergi muafiyetleriyle ne getirip, ne götürdüğünü her zaman paylaştım. Gelirini kaybeden, aynı zamanda 132 mahallesinin 114 tanesinden vergi alamayacak olan  Milas Belediyesinin; bu geçiş sürecini götürebilmesi için yani bu gemiyi o muafiyetin bittiği 2020 limanına yanaştırabilmesi için mal satmaktan ve borçlanmaktan başka çaresi yoktur diye defalarca anlattım. Bizim Merkez Bankamız yok. Biz her gün para basmıyoruz. Bizim elimizdeki imkanlarla, bu yasa çerçevesinde bu düzenleme, 5 yıllık muafiyet maalesef Milas Belediyesi gibi kırsalı ve kırsal mahallesi fazla olan belediyeleri ciddi anlamda sıkıntıya sokmuştur. Bu yasal düzenlemeyi yapan, bu mevcut iktidardır. Ben değilim bunu yapan. Ben bunun ne anlama geldiğini baştan beri anlatıyorum arkadaşlar. Köylerdeki muafiyet kalkana kadar, bizim gibi ilçe belediyelerinin mal satışı veya borçlanmaktan başka çaresi yoktur bunun tekrar altını çiziyorum.” diyerek içerisinde bulunduğu duruma açıklık getirdi. 
“SİZ MİRASYEDİ DEĞİL MİSİNİZ?”
Toplamda, 2014 yılından bugüne kadar 340 adet taşınmazın satıldığını ve 13 milyon TL gelir elde edildiğini kaydeden Başkan Tokat ‘Ya borçlanacağız ya da mal satacağız’ dedikten sonra vergiden muaf olmalarına rağmen hizmette köylüleri muaf tutmadıklarının altını çizerek konuşmasını şöyle sürdürdü: “Şunu izah etmek istiyorum sizlere; mal satışı ve borçlanma bizim genel anlayışımız değildir. Bu 5 yıllık geçiş süreci ile ilgili sıkıntıyı ve bu gemiyi yürütmeye yönelik anlayıştır. Ne bu 5 yılın öncesinde ne de sonrasında bu anlayışımız yoktur. Muafiyet sonunda, 2021’de vergi alacağız. Görevde olduğum süre içerisinde, Milas Belediyesi olarak 340 tane parsel sattık. Bunlardan toplam, 13 milyon 703 bin 685 TL gelir elde ettik. 2014 yılından bu yana sadece Milas merkezde alt yapı nedeniyle bozulan, üst yapıyı düzeltmek için 75 milyon lira ödedik. Biz sadece Milas’ta alt yapı yapmadık, çağdaş şehircilik ilkeleri gereği şehre yakışır üst yapı yapmaya çalıştık. Sadece 13 milyona satılmış alandan söz ediyorum. Arkadaşlar, bu satılan parsellerden 270 tanesi zeytinlik vasıflı alandır. Milas Belediyesi, dağlara gidip zeytin tımarı mı yapacak arkadaşlar. Milas Belediyesi gidip, dağlardan zeytin mi toplayacak? Bu zeytinler akıp gitmiyor mu? Yani bunu ben, o köylüye, o işletmeciye; al bunu işle demekle nasıl mirasyedi oluyorum ben? 275 civarında sadece zeytinlik vardı. Bu satılan parsellerin çoğu da 10 metrekare gibi küçük alandır. 100 TL’ye bile satılan alan vardır. Bin liraya satılan, zeytinlik parseli bile yoktur. Bu geçiş süreci içerisinde; üreticimize üretme imkânı sağlamanın neresi mirasyediliktir? Bu eleştiriyi, 16 yıllık iktidarının tamamını ithalat, borçlanma ve satış ilkesiyle yöneten bir partinin ilçe temsilcisinden almak bana biraz garip geliyor. Gerçek mirasyedilik; Cumhuriyet’in ve Atatürk’ün kurduğu bütün fabrikaları yabancılara, yandaşlara peşkeş çekilmesidir. 16 yıllık AK Parti döneminde satılan fabrika ve kurumların listesini okumaya zamanımız yetmeyecek. Şimdi de halk plajları satılıyor. Milas Belediyesinin, Milas’ta sattığı taşınmazın toplam değeri senin sattığın fabrikada bir makine etmez. Ne mirasyediliği? Bu satışlar, bizim geçiş sürecinde yaşadığımız bir anlayıştır. Başka çarem yok çünkü. Ben hizmet verme iddiasında olan bir başkanım. Ben hizmet yapmayacaksam, sadece düzenli maaş ödenerek, işi geçiştirme isteniliyorsa, doğrudur. Bu 5 yıllık geçiş süresi içerisinde, köyler vergiden muaftır ama hizmetten muaf değildir. Milas Belediyesinin anlayışı odur. Sen hükümet olarak, onlardan vergiyi muaf ettin ama ben hizmetten muaf etmedim.” 
“BEN MUHTARLARA TAŞ ATMADIM”
İddialara, açıklık getirmeye devam eden Başkan Tokat: “İlçe başkanı kardeşim, mahalleleri gezdiğini ve hizmet gelmediğini söyledi; ya mahalleleri gezmiyorlar ya da hizmet görmüyorlar. 16 yıllık iktidarlığı içerisinde, AK Parti kırsalda hiçbir şey yapmamış, hizmet vermemiştir. Muhtarlar hizmeti, Milas Belediyesi ve Muğla Büyükşehir Belediyesi olduktan sonra almaya başladılar. Bu zor imkânlara rağmen çok güzel hizmetler yapılıyor. Deniliyor ki; ‘Taşa ve eğlenceye para harcıyorsunuz’. Arkadaşlar, taşa para harcıyorsunuz demek, üst yapı demektir, köylere parke taşı döşenmesi demektir. Çamurdan yollar geçilmiyor diyorlar, biz bir keçinin çıkmadığı yere arabamızla çıktık. Bugün okulları, camileri vs. bakım ve tadilatı Milas Belediyesi tarafından yürütülüyor. Biz ekonomik sebepler nedeniyle, kurumlara iş yapmamazlık etmedik. Eski, köy şimdiki yeni mahallerimizin her derdi bizim derdimizdir. Geçiş sürecindeki ekonomik tabloyu, kimseye karşı bahane olarak öne sürmedik. Ben bir muhtar oğluyum, hiçbir muhtara bana geldiğinde hayır demedim. Hiçbir muhtar arasında, siyasal anlamda ayrım yapmadım. Mesela sadece taş döşemek değil, köylünün derdi benim derdimdir.  Ben Muhtarlar Toplantısı’nda, kimseye taş atmadım. O söyleyen muhtar, 3 gün önce benim yanıma geldiğinde isteklerini kabul ettim. Ama toplantıda, tam aksini iddia etti. Her toplantıda, hizmet almayan muhtarlar susuyor, hizmet alan şikâyet ediyor. Aksaklık çıkan yerlerde, bana muhtarların bunu bildirmesi lazım. Usul bu değildir.” dedi. 
“DEVLET MİLAS’TA 3025 TAŞINMAZ SATIŞA ÇIKARDI”
Mal Müdürlüğü ve Milli Emlak’ın, 2014 yılından bu yana Milas’ta 3 bin 025 adet taşınmazı satışa çıkardığını ve Milas Belediyesinin yine aynı süre içerisinde 340 parsel satışa çıkardığını ifade ederk: “Mal satışı ihalelerinde, bana muhtarlar bunu satıştan çıkar şunu düşünüyoruz dese çıkarıyoruz. Bundan medeni ilişki olabilir mi? Ben parsel içerisinde ne var bilemem, muhtarlar bu işi takip etse bu durumlar olmayacak. Belediyeye gelip benden isteseler, yapıyoruz. Ama buna rağmen gelmeden, kahvehanede atıp tutuluyorsa bu bana haksızlıktır. Çekilen eziyetlerimize yazıktır. 
Muğla, Büyükşehir olduktan sonra geçiş süresi içerisinde 340 parsel satışı oldu. Yine 2014 yılından bu yana aynı süre içerisinde; madem bu mirasyedilikse Mal Müdürlüğü ve Milli Emlak tarafından Milas’ta 2014-2018 yılı içerisinde satışa çıkarılan taşınmazlar için rayiç oluşturulması istemiyle Milas Belediyesi ve odalara buraların değeri ne kadar eder diye yazı gönderdiler. Milas Belediyesi ve odalar, şu taşınma şu kadar eder der gönderir ve onlarda fiyat oluşturur ve o fiyat üzerinden muammen bedelle ihaleye çıkarırlar. 2014 yılında bize bu şekilde Hazine’den gelen satışa çıkarılma yazısı 214 tanedir. 2014-2018 yılları arasında bu istemle 3 bin 025 tane parsel satışı için aynı süre içerisinde, Milli Emlak tarafından bize yazı gönderilmiştir. Bunların satışının yapılıp yapılmayacağını, orasının bileceği şeydir. Ama bize satışı yapılmak istendiği için yazı yazılmıştır. Aynı süre içerisinde Milas Belediyesinin 340 tane mal satışı mirasyedilik oluyor da Hazine’nin aynı dönemde 3 bin 025 tane taşınmazı satışa çıkarması ne oluyor? Yani ben satınca mirasyedi oluyorum da sen satınca olmuyor mu? Peki sayın ilçe başkanının bundan haberi var mı? Tabii ki yok. Bunların hepsi belgelidir. Benim sattıklarım, hepsi toplumun önündedir. Senin kime sattığın belli değil işte.” 
Başkan Tokat, “Kültürel eğlenceden, sayın ilçe başkanının haberi yok” diyerek eğlence için para harcanıldığını iddialarına şöyle cevap verdi: “Sadece harcanan taşa değildir. Temel ihtiyaç ve temel istekler için para harcadık.  Eğlence için para harcanıldı konusuna gelirsek; biz eğlenceye para harcadığımızı düşünmüyoruz. Biz Büyükşehir olduktan ve altyapı çalışmasına başladığımızdan bu yana biz festival düzenlemedik. Uluslar arası Turhan Selçuk Karikatür Yarışması, Ören Melih Cevdet Anday Anma Etkinliği, Sanat ve Edebiyat Günleri, Milas Zeytin Hasat Şenliği dışında hiçbir etkinlik yapmadık. Ben çok param gitmesin diye o Güllük’te şaşalı yapılan Kabotaj Bayramı kutlamalarını, konserlerini bile yapmadım. Bunları yapmak eğlenceyse, ben bu arkadaşımızın kültür, sanat ve eğlence anlayışını sorgulaması lazım. Asgari düzeyde yapılan etkinlikleri çok görüyorsa, bu arkadaşın kültür sanat anlayışı yoktur. Aç susuz kalırız, kültür sanatsız kalmayız.” 
Maaşları ödemekte güçlük çektikleri söyleyen Başkan Tokat, “Anlamak ve anlatmak sorunları var. Ne söylersek söyleyelim anlamıyorlar, anlatamıyorlar da… Ben Ağustos Ayı Meclisi’nden alınan karar sonrasında hala 1,6 milyon TL kredi çekemedim. Ülkede kriz yok demek, milletle dalga geçmektir. Bunlar bizle dalga geçiyorlar. 2018 yılının başında 10 milyon kredi için millet peşimden koşuyordu. Şimdi sadece 1,6 milyon TL krediyi kimse vermek istemiyor. Ben kadrolu çalışanlarıma maaş ödeyemedim, kredi alırsam onu ödeyecektim. Taşeron işçilere şu anda para ödendi, gelen yapılandırma paralarından. Maaşların ödeme konusunda sıkıntı yaşanıyor. Kredi olayı oluncaya kadar ben memurumu mağdur etmedim. İki aydır kredi alamıyoruz. Bu ekonomik sıkıntılar içerisinde, ben personelimi toplayarak 2019’a kadar şartlar böyle dedim. Benim yanımda olanın başımın üstünde yeri var, şartların ağırlığına dayanamayacak olanlara da durumu açıkladım siz bilirsiniz dedim. Ben kimseye durum böyle, isteyen çalışsın demedim. Benim personelimin çoğu konuşmaların ardından bana destek oldu. Personelim bu konuda beni anlıyor, büyük bir sabır ve destek gösteriyorlar. Onlara şükran duyuyorum.” diyerek personellere desteklerinden dolayı teşekkür etti.
“GÜLLÜK YANLIŞ SEÇİMİN BEDELİNİ ÖDÜYOR”
Güllük’ün yanlış bir seçimin sonucunu hala ödediğini dile getiren Başkan Tokat, “Diyorlar ya 2019’da ‘Ya Milas’ı alacağız ya da Milas bizi alacak’, bu anlayışla gittiğiniz sürece ne siz Milas’ı alabileceksiniz. Ne de Milas sizi alacak! Milas üzülerek söylüyorum, daha önce bu tercih hatasını 1999 seçimlerinde Güllük’te yaptı. Güllük hala Türkiye’nin en pahalı suyunu içerek, faturasını çok ağır bir şekilde ödemeye devam ediyor. Milas bu hatayı bir kez yaptı, bir daha da yapmayacak! Milas halkının irade ve takdirine sonuna kadar güveniyorum. Seçimlerde de gereğini yapacaktır.” ifadelerini kullandı. 
“ÖNCELİK YENİ MİLASSPOR DEĞİL, BELEDİYENİN DERDİ”
Son olarak, basın mensuplarından gelen Yeni Milasspor sorusu üzerine; “Yeni Milasspor’a her zaman destek olduğumu biliyorsunuz. Ama benim şu anda derdim var. Önce kendi derdim önemli. Kulüp yönetimleri, Belediyenin organik bağı değildir. Ben oranın onursal başkanıyım ama önceliğim kendi sorunlarımdır. Sosyal medya kullanmıyorum, o yüzden sosyal medyada yazılan yorumlara cevap vermeyeceğim.” diyerek soruyu cevapladı.
Açıklamaların ardından toplantı sona erdi.